OVER

Geschreven artikelen over/van Jan de Bruin


2002: expositie kunstuitleen Apeldoorn

Intuïtieve prenten ‘van de maand’ Werk van Jan de Bruin te zien bij Kunstuitleen Apeldoorn

Kunstenaar Jan de Bruin is deze maand het centrale punt in de activiteiten van Kunstuitleen Apeldoorn. De Bruin is maker van de ‘prent van de maand’ en toont daarnaast recent werk. Voor het ‘prent van de maand’ — project van de stichting Beeldende Kunst Gelderland maakte Jan de Bruin (1945) twee litho‘s, die zijn gedrukt in een oplage van 55 exemplaren. De prenten zijn te zien, te leen en te koop bij alle vestigingen van de stichting.

Verlichte man (2001)In een vreemd bed (2001)

In Apeldoorn is daarnaast een presentatie ingericht van een keuze uit recent werk. De kunstenaar is niet alleen graficus, maar ook schilder, tekenaar en maakt ook beelden. Hij maakt elke dag aantekeningen in woord en beeld, die kunnen resulteren in tekeningen, schilderijen, prenten, ruimtelijke objecten of zelfs boeken.

Zijn schilderijen bestaan uit dunne lagen verf, een werkwijze die herinnert aan het gebruik van drukgangen bij het maken van grafiek. De Bruin zoekt voor zijn intuïtieve en associatieve kunst zijn onderwerpen dicht bij de mens in het algemeen of bij zichzelf in het bijzonder, waarbij thema‘s als vriendschap, verlangen, liefde, vreugde en pijn een rol (kunnen) spelen.

De ene prent van de maand kreeg als titel ‘Verlicht Persoon’ en toont een mensenhoofd, omringd door schetsmatige schemerlampvormen. De ogen in het gezicht doen denken aan zonnetjes. De andere prent heet ‘In een Vreemd Bed’ en toont een dierenfiguur die vergroeid lijkt te zijn met een menselijke gestalte. In de toegepaste beeldtaal valt te zien dat Jan de Bruin als kunstenaar verwantschap toont met de nieuwe expressionistische en figuratieve kunst zoals die in de jaren tachtig internationaal doorbrak. Toonaangevende figuren in deze stroming zijn de ‘Jonge Italianen en Duitsers’ zoals Cucchi, Immendorf en Dokupil, maar ook de Nederlandse schilder René Daniëls speelt een rol.

De Bruin zelf zegt over zijn affiniteit met dergelijke kunstenaars dat hem aanspreekt hoe ze steeds weer een andere weg bewandelen, maar toch zichzelf trouw blijven. Hij is opgeleid aan Academie Minerva in Groningen, de stad waar hij ook nu woont en werkt.

Kunstredactie Apeldoornse Courant, 2002