OVER

Geschreven artikelen over/van Jan de Bruin


1997: Brummelkamp Galerie, AMC Amsterdam — Het spel van associëren

Beklimming in Toscane (1996)De van oorsprong Friese kunstenaar Jan de Bruin (1945) woont sinds 1987 in Groningen, waar hij tot 1990 als docent verbonden was de Minerva Academie. Jan de Bruin werkt met een geheel eigen figuratieve symboliek die vele associaties mogelijk maakt.

De Bruin: “Ononderbroken noteer ik ingevingen en ideeën op losse vellen papier. Al zoekend en combinerend verzin ik een beeld. De onderwerpen liggen altijd dichtbij het dagelijks leven (vriendschap, liefde , smart, verlangen, dood). Het beeld moet voor meerdere interpretaties vatbaar zijn. Ik houd van het associatieve spel”.

Vanuit de notities ontstaan zijn grote tekeningen (op Simili Japon, in potlood, krijt, aquarel, acryl) en de boeken over één thema.

Wanneer Jan de Bruin bijvoorbeeld een cipres als uitgangspunt kiest, speelt hij met de mogelijkheden die deze boom biedt aan vorm en inhoud. De ene keer zijn de cipresvormen abstract geworden en vormen ze een compositorisch element. Het volgende moment lijkt de boom op iets anders, bijvoorbeeld rimpelig water, een donkere modderpoel, een geslacht, een eiland of wolken.

Ook de bergvormen die telkens terugkeren in zijn werk kunnen worden gezien als benen, sterrenbeelden, daken van huisjes, of een deel van een sleutelgat.

Marisa Melchers, 1997